Sluiten

T: +31 (0)71 4081471

3 March 2023

Samenwerking met Dekker Chrysanten

Gebr. Vletter & Den Haan BV werkt samen met Dekker Chrysanten aan de versnelling van chrysantenveredeling.

Genetische markers zijn korte DNA-segmenten waarvan de plaats binnen het genoom bekend is, en die samen met een bepaalde eigenschap geërfd. Met behulp van moleculaire markers kunnen deze eigenschappen (genen) snel en eenvoudig worden geïdentificeerd voordat een plant volwassen is. Hierdoor kan bijvoorbeeld resistentie voor de schimmel fusarium al in zaailingen worden vastgesteld.

Genetische selectie is een doorontwikkeling van de traditionele markertechnologie (MAS) en leidt tot een nog betere en betrouwbaardere selectie bij de keuze van geschikte kruisingspartners en toekomstige rassen.

Met hulp van de Provincie Noord-Holland ontwikkelde Gebr. Vletter & Den Haan BV samen met Dekker Chrysanten een innovatief systeem waarmee met een markerprofiel met enkele duizenden markers gekoppeld wordt aan de gemeten fenotypische gegevens van duizenden chrysantenrassen. Op basis hiervan zijn statistische en wiskundige modellen ontwikkeld die kunnen worden gebruikt om de veredelingswaarde van kruisingsouders en geschiktheid voor de verdere ontwikkeling van rassen te voorspellen. Dankzij deze voorselectie kan sneller en betere chrysantenrassen worden ontwikkeld.

Door een nauwe samenwerking tussen genoom- en veredelingsonderzoek wordt voortdurend de efficiëntie van de veredeling verhoogd en de veredelingsvoortgang versneld.

Made by Exxtra